У сучасному будинку вже не можна уявити життя без розумного підсвічування сходів. Обладнані датчиками руху та датчиками денного світла, вони забезпечують автоматичне включення та вимикання підсвічування сходів для вашого комфортного пересування у темний час доби. При бажанні, можна встановити і механічні вимикачі, для керування вручну, але автоматичні позбавлять вас зайвих клацань і шуму, а також виручать, коли у вас зайняті руки. У нашому розпорядженні є три види контролерів компанії SkyDance. Вони мають багато спільного, але є й особливості, які ви повинні враховувати під час свого вибору. Вони мають однакове призначення та принцип роботи, легко налаштовуються за допомогою кнопок та OLED дисплея контролера, без додаткових інтерфейсів та ПЗ.

На свій розсуд ви можете вибрати, а в майбутньому і змінити всі режими роботи:

  • підсвічування сходів і поручнів одночасно, або кожен окремо
  • динамічний або статичний підсвічування, вид відповідного динамічного ефекту
  • підібрати бажаний колір та яскравість підсвічування
  • змінити швидкість роботи
  • встановити необхідну кількість ступенів і ширину ступеня
  • вибрати тип чіпа, що відповідає застосовуваній піксельній стрічкі
  • налаштувати датчик освітленості, щоб підсвічування вмикалося лише у темний час доби
  • та інші важливі параметри, що настроюються

А тепер спробуємо розібратися в особливостях кожного контролера.

Контролер ES32

В комплект входять контролер, датчики руху з дроти для підключення, датчик освітленості. Один датчик руху встановлюється на початку щаблів (коридора), другий наприкінці.
Має два вихідні канали для підключення піксельної стрічки (максимум 960 пкс на канал) та 32 канали для підключення білої стрічки (навантаження 1А на канал). Живлення контролера та стрічки 5-24 VDC. Якщо напруга живлення піксельної стрічки відрізняється від живлення контролера та білої стрічки, необхідно застосовувати окремий блок живлення.

Залежно від застосовуваної стрічки можуть бути чотири режими роботи та відповідного підключення.

Використовується тільки біла або інша однобарвна стрічка для підсвічування сходів. Максимальна кількість ступенів 32. Довжина ступеня в залежності від потужності стрічки, що використовується. Максимум 24W (5-24V х 1А). Без підсвічування поручнів. Кожен ступінь підключається до відповідного вихідного каналу двожильним дротом, що створює деякі труднощі при монтажі.
Підсвічування включається відразу по всій ширині ступеня. Можна вибрати один із чотирьох динамічних сценаріїв, вісім градацій яскравості та вісім значень швидкості.
Використовується тільки піксельна стрічка RGB. Динамічний ефект у вигляді хвилі, що біжить по поручнях сходів або по прокладеній ділянці вздовж ступенів, або по довжині коридору. Максимальна кількість пікселів 960. Початок стрічки підключається до виходу контролера. Немає необхідності прокладання великої кількості дротів. При довжині стрічки більше 5м необхідно враховувати потужність стрічки та додаткові точки подачі живлення. На відстані від контролера до початку стрічки більше 5м, необхідно застосовувати кабель для цифрової передачі сигналу UTP або FTP.
Можна вибрати один із 12. Від статичного кольору, до змінених запрограмованих, або заданих користувачем, вісім градацій яскравості та вісім значень швидкості.
Використовується RGB піксельна стрічка, розділена на ділянки по ширині ступеня. Для підсвічування тільки сходинок. Необхідне виготовлення окремих відрізків по ширині ступеня, які послідовно підключаються. Кількість сходів, що підключаються, залежить від ширини (002-120 пкс) при максимальній загальній кількості пікселів 960. Необхідно дотримуватися всіх умов правильного підключення піксельної стрічки, зазначені вище.
Можливо вибрати по ступінчасте включення ступенів або динамічне у вигляді Z-подібної хвилі, що біжить. 12 колірних сценаріїв та 8 режимів швидкості.
Одночасне використання RGB піксельної стрічки для підсвічування перил, та білої стрічки для підсвічування сходів. Вимагає більше матеріалів і трудомісткий у монтажі, але має у своєму арсеналі всі динамічні ефекти попередніх варіантів. Максимальна кількість ступенів 32, а кількість пікселів 960. По ступінчасте включення ступенів і хвиля підсвічування, що біжить, перил паралельно сходам.
12 колірних сценаріїв та 8 значень швидкості.


Контролер ES24

У комплект входять контролер, датчики руху з проводами для підключення, датчик освітленості та 24 субконтролери. Субконтролери необхідні підключення білої стрічки на сходах.
Має два вихідні SPI (цифрові) канали. Перший канал використовується для покрокового освітлення сходів білим, або кольоровим світлом. Другий SPI канал використовується для управління динамічним кольоровим підсвічуванням поручнів. Живлення контролера та стрічки 5-24 VDC. Вихідний струм 20А. Якщо напруга живлення піксельної стрічки відрізняється від живлення контролера та білої стрічки, необхідно застосовувати окремий блок живлення.

Залежно від обладнання, що використовується, можуть бути два режими роботи, і відповідного підключення.

У першому випадку, для підсвічування сходів білою стрічкою, сигнал керування подається по керуючому кабелю вздовж усіх сходів. Біля кожного ступеня встановлюється субконтролер для перетворення сигналу SPI сигнал ШИМ для підключення білої стрічки. У комплекті з контролером йдуть 24 субконтролери. Усього можна підключити 72 ступені, тому при необхідності збільшення кількості ступенів докуповуємо необхідну кількість субконтролерів та з'єднувальних кабелів із роз'ємами.
Якщо необхідно підсвічування поручнів, то до другого виходу підключається SPI стрічка. Максимальна кількість пікселів, що підключаються, – 720. 8 значень швидкості динаміки і 8 значень яскравості світіння.
Потужність блоку живлення повинна відповідати потужності всієї стрічки, що підключається, або використовувати окремі блоки по ділянках.


У другому випадку для підсвічування сходів та поручнів використовується тільки піксельна стрічка без субконтролерів. Для сходів виготовляються окремі відрізки по ширині ступеня та з'єднуються послідовно. Кількість сходів у цьому варіанті за замовчуванням 24 шириною по 10 пікселів. Максимальну кількість ступенів можна запрограмувати 72, а ширину ступеня 90 пікселів. Загальна кількість пікселів, що підключаються 720.
Більше економічний варіант, але підсвічування тільки RGB. Можна вибрати один із 12 колірних сценаріїв. Щаблі можуть включатися як покроково, так і плавно у вигляді Z-подібної хвилі, що біжить. Можна вибирати по 8 значень швидкості та яскравості.


Контролер ES-D

Найпростіший контролер. Можна використовувати для підсвічування сходів або плавного включення освітлення по довжині коридору. В комплект входять контролер, датчики руху з дроти для підключення, датчик освітленості. Один датчик руху встановлюється на початку щаблів (коридора), другий наприкінці. Використовується лише піксельна стрічка (RGB або біла). Два паралельні вихідні канали по 960 пікселів максимум.


Для підсвічування сходів виготовляються окремі відрізки з піксельної стрічки, які послідовно підключаються.
За замовчуванням запрограмовано 30 кроків по 10 пікселів. Їх кількість можна змінювати, враховуючи, що кількість кроків, помножена на кількість пікселів, повинна бути меншою або дорівнює 960.
У налаштуваннях можна вибрати 10 сценаріїв зміни кольору та 5 режимів зміни динамічних сценаріїв. Комбінуючи їх, можна отримати 50 різних сценаріїв.


Крім того, можна включати покрокове підсвічування, або динамічне Z-подібне. Якщо це коридор, то плавне включення та вимкнення освітлення від початку до кінця коридору. Звичайно, є вибір швидкості, яскравості, налаштування порогу включення і часу затримки вимикання світла.
Для збільшення освітлюваних площ, можна використовувати кілька контролерів, включаючи їх одним вимикачем, або від одного датчика руху.
Напруга живлення 5-24VDC. Потужність блока живлення повинна відповідати загальної потужності піксельної стрічки, що підключається.